
🔹 بر اساس نقشه های رؤیتپذیری ماه رمضان 1446، هنگام غروب روز جمعه 29 شعبان، امکان رؤیت ماه ،چه به شکل مسلح و چه غیر مسلح، در ایران و مناطق نزدیک آن وجود ندارد.
بنابر این:
🔸بنابر فتوای اتحاد افق ( از جمله آیات سیستانی و شبیری): علیالقاعده شنبه ادامه ماه شعبان است و یکشنبه اول ماه رمضان 1446 خواهد بود.
🔸بنابر فتوای اکثر شب مشترک و لزوم رؤیت با چشم عادی (آیتالله وحید): باید صبر کنیم که آیا در غروب جمعه در منطقه ای که اکثر شب آن با ایران مشترک است ماه دیده خواهد شد یا خیر.
چند نکته درباره ثبوت هلال ماه رمضان:
🔹نکته اول: معیار اصلی اول ماه، رؤیت هلال است. این نقشه ها نوعی پیشبینی هستند که نشان میدهند در موعد مقرر آیا امکان علمی رؤیت هلال وجود دارد یا خیر. شایان توجه است که نقشه های رؤیتپذیری توسط موسسه های نجومی مختلفی عرضه میشوند که اندکی تفاوت در آنها وجود دارد. در نتیجه میتوان گفت این پیشبینی ها در برخی موارد یقینی و در برخی موارد غیریقینی است و احتمال دارد در استهلال خلاف آن رخ دهد.
🔹نکته دوم: تحقیق درباره اینکه آیا ماه جدید (چه رمضان و چه شوال) وارد شده است یا نه، واجب نیست و مکلّف میتواند تا قبل از یقین به ماه جدید، بنا را بر ماه قبلی بگذارد. در نتیجه در روزی که شک دارد رمضان وارد شده یا نه، روزه نگیرد و در روزی که شک دارد عید فطر شده یا نه، همچنان روزه بگیرد.
🔹نکته سوم: در روزی که شک داریم ماه رمضان وارد شده یا نه، گرفتن روزه به نیت ماه رمضان جایز نیست. مکلّف میتواند در یوم الشک روزه نگیرد، یا روزه قضای خود یا _اگر قضا ندارد_ روزه مستحب ماه شعبان را نیت کند یا قصد کند آنچه به آن مأمور است را بجا آورد.